Garn guide

Her finner du informasjon som våre kunder ofte etterspør i butikken. Ønsker du en enkelt oversikt over hvilke garn og informasjon om disse ta en titt i Garntabellen.

En finner vanligvis to forskjellige tall på bandolæret til nøster det ene er fargenumret (står vanligvis farge, color, shade) det andre er innfargingsnumret (står vanligvis parti, lot, dye lot, batch). At garnet har samme innfarging vil si at det er farget i samme fargebad og derfor vil det ikke være forskjell i fargen. I en annen innfarging kan fibrene ha plukket opp fargen på en litt annen måte og derfor kan det være nyanseforskjeller mellom forskjellige innfarginger. Stort sett klarer vi ikke å se innfargingsforskjeller med det blotte øyet men det kan noen ganger vises på ferdige plagg om man har byttet innfarging på et ensfarget parti.

Om du skulle være uheldig å ikke ha nok garn i samme innfarging finnes det flere måter å «jukse det til». Innfargingsforskjeller er mest synlig i ensfargede glattstrikkede parti. Her er våre tips for å skjule innfargingsforskjeller:

 • Ensfarget glattstrikket parti: Strikk annenhver omgang med ny og gammel innfarging i en overgang før du går over til å strikke kun med den nye innfargingen.
 • Isatte ermer: siden man strikker erme og bol hver for seg går det fint an å strikke ermene i en innfarging og bolen i en annen.
 • Mønster: dersom plagg har mønsterborder kan man gjerne skjule en eventuell innfargingsforskjell ved å bytte innfarging i mønsteret.
 • Striper: bytt innfarging etter en stripe med en annen farge.
 • Vrangborder/knappestolper: siden vrangborden er strikket i en annen struktur enn resten av plagget kan en innfargingsforskjell gjerne skjules med å strikke vrangbordene i en annen innfarging.

Strikkefasthet er antall masker som utgjør 10 centimeter (beregnet ut ifra glattstrikk). Stort sett alle garn har en anbefalt strikkefasthet fra produsenten som produsenten mener gir garnet optimale egenskaper. Garn som strikkes for stramt blir kjennes ofte hardt og mer «kløete» ut enn garn som er strikket løsere.

Desto høyere strikkefasthet desto tynnere er garnet, desto lavere strikkefasthet desto tykkere er garnet.

Strikkefastheten som står på garnnøstet er oppgitt ut ifra glattstrikk i noen oppskrifter vil strikkefastheten være oppgitt ut ifra strukturstrikk dersom plagget strikket i strukturmønster.

Din strikkefasthet vs. anbefalt strikkefasthet. Det er alltid lurt å sjekke at strikkefastheten din stemmer i begynnelsen og underveis i prosjektet. Hvis den ikke stemmer vil plagget bli større eller mindre enn det mønsteret tilsier. Den enkleste måten å endre sin strikkefasthet er ved å endre pinnetykkelsen. Strikker du for løst (har færre masker per 10cm enn anbefalt) kan du gå ned i pinnetykkelse, strikker du for stramt (har flere masker per 10cm enn anbefalt) kan du gå opp i pinnetykkelse.

Det er mange som opplever at strikkefastheten endrer seg når man går fra å strikke ensfarget til å strikke mønster med flere farger. Her lønner det seg da å endre pinnestørrelse når man strikker mønster for å få et mest mulig jevnt resultat.

Hvordan måle strikkefasthet: for å få måle mulig korrekt strikkefasthet bør du måle minst 3-5 omganger under strikkepinnen, la prosjektet ligge flatt på et underlag uten å strekke det ut, velg en seksjon på 10cm (sett evnt markering med en tråd eller maskemarkør i hver ende) og tell maskene mellom makeringene.

Ønsker du å bruke annet garn enn det oppskriften tilsier? Grunnene til å bytte garn kan blant annet være fargeutvalg, pris, vaskeanvisning, allergi, å ville strikke med en tykkere tråd isteden for to tynnere tråder, og så klart personlige preferanser.

Når du skal bytte garn bør du tenke over følgende:

 • Strikkefasthet: dersom du strikker med garn som er tykkere eller tynnere vil plagget bli større eller mindre om du kun strikker ut ifra oppskriften. Det er alltid lurt å sjekke strikkefastheten som er oppgitt på originalgarnet vs. erstatningsgarnet siden noen oppskrifter anbefaler å strikke løsere/fastere enn det som står oppgitt på garnet.
 • Løpemeter: på de fleste nøster står det antall meter per 50 gram (noen står det per 25 gram, 100 gram, eller 150 gram). Løpemeter sier en del om hvor tynt/tykt garnet er stort sett har tynnere garn flere meter per 50 gram enn tykkere garn, men det er flere unntak! Løpemeter kan brukes for å beregne cirka antall nøster en trenger i garnalternativer.
 • Garntype: selv om to garn har samme strikkefasthet kan de være utrolig forskjellige. Om en oppskrift står i et mohair garn og en heller vil bruke bomull vil utrykket til plagget bli veldig annerledes (mindre hårete, mer kompakt, og tyngre).
 • Vaskeanvisning: dette er stort sett viktig om du skal strikke noe som skal toves. Visse garn er såkalt «superwash behandlet» noe som gjør at det ikke er mulig å tove det.
 • Strikke med en tråd isteden for to eller motsatt: det blir mer og mer vanlig å strikke med to tråder i strikkeoppskrifter. Dette gjøres enten for å skape fargespill (når de to trådene har forskjellige farger), for å kombinere egenskapene til to forskjellige garntyper, eller simpelthen for å få tykkere plagg. Det kan være vanskelig å beregne strikkefastheten av to tråder sammen så ønsker du å bruke to tråder isteden for en bør du strikke en prøvelapp.
 • Strikke med tykkere/tynnere garn: dersom du ønsker å strikke et plagg i tynnere/tykkere garn enn det oppskriften tilsier kan man regne om på oppskriften og finne ut hvor mange flere/færre masker en skal legge opp. Dette er litt tungvint men fullt mulig. Bare tenk over at mønsterborder vil se annerledes ut og dekke mindre/større deler av plagget.